Ideāli saulē kaltēti tomāti ir tie, kas vairākas dienas atradušies zem kvēlojošās dienvidu saules. Mūsu klimata apstākļos ar nestabiliem laikapstākļiem un bieži vien nepietiekamu platību tomātu žāvēšanai, ideja par itāļu garduma pagatavošanu ir jāpielāgo virtuves apstākļiem.
Lai garduma pagatavošana neaizņemtu pusi dienas, piedāvājam pārbaudītu recepti, kas ievērojami paātrinās saulē kaltētu tomātu pagatavošanas laiku. Pateicoties dažiem trikiem un mīļotajai cepeškrāsnij, jau pēc īsa laika jūs varēsiet izbaudīt šī garduma brīnišķīgo garšu!
Lai paātrinātu žāvēšanu, izņemiet tomātu iekšpusi ar sulu un sēklām. Tos var izmantot tomātu mērces pagatavošanai. Svarīgi ir arī izvēlēties pareizo tomātu šķirni: priekšroku dodiet pēc formas plūmjveida tomātiem, kas nav tik sulīgi.
Padoms! Paturiet prātā, ka žāvējot, dārzeņu svars un tilpums vairākas reizes samazinās. Tāpēc no 1 kg svaigu tomātu paliks apmēram 200–250 g burka.
Sastāvdaļas:
1,5 kg tomāti
10 ķiploku daiviņas
1 ēdamkarote sāls
3-4 ēdamkarotes itāļu garšaugi
0,5 glāze olīveļļa
Rozmarīns pēc garšas
Pagatavošana:
1.Tomātus nomazgā, nosusini, sagriez uz pusēm vai četrās daļās. Ar tējkarotes palīdzību izņem iekšējo sulīgo daļu.
2. Cepamajā pannā ieklāj cepamo papīru un to viegli iesmērē ar eļļu. Uz pannas ar griezto vietu uz augšu saliec tomātus. Kārtīgi iesāli. Pievieno itāļu garšaugus.
3. Ievieto cepešpannu 200 – 220 grādos uzkarsētā cepeškrāsnī uz 30 minūtēm. Ieslēdziet konvekciju; ja krāsnī šādas funkcijas nav, atveriet durvis.
4. Samaziniet temperatūru cepeškrāsnī līdz 140 grādiem un turpiniet kaltēt tomātus vēl 1,5 stundu ar atvērtām durvīm. Tikmēr smalki sasmalciniet ķiplokus un kārtīgi sasildiet augu eļļu: uzsilda līdz vārīšanās temperatūrai, bet nevāra.
5. Tomātus, ķiplokus un rozmarīna zariņus cieši kārtās ielieciet sterilizētā sausā burkā. Tomātus aplej ar karstu eļļu, uzliek vāku, aptin ar dvieli un ļauj pilnībā atdzist. Uzglabājiet sagatavi ledusskapī.
Ja ilgstoši neplānojat glabāt saulē kaltētus tomātus, ielieciet pie tiem burkā sauju fetas kubiņu. Siers uzsūksies ar ķiploku, tomātu un garšaugu aromātiem un pārvērtīsies par ļoti garšīgu delikatesi! Nākamajā dienā var pasniegt uzkodas uz galdu!
avots: sovkusom.ru