5 mēneši, kas noteiks jūsu bērnu nākotni. Lūk, kā rodas mātes instinkts

Mandeļveida dziedzera darbība arī liek mātei izjust spēcīgas sajūtas pret savu bērnu, nekā pret citiem bērniem.

2011.gadā zinātnieki veica interesantu eksperimentu: viņi mammām parādīja dažādas fotogrāfijas, starp kurām bija fotogrāfijas ar viņu pašu un pilnīgi nepazīstamiem bērniem.

Visas māmiņas atzinās, ka pozitīvākas emocijas viņiem izraisīja tās fotogrāfijas, uz kurām bija attēloti viņu pašu mazuļi.

«Kā mēs redzam, izmaiņas notiek gan emocionālajā līmenī, gan arī galvas smadzeņu darbībā, – stāsta pētniece Rūta Feldmane.

Oksitocīna izstrāde grūtniecības laikā un pēsdzemdību periodā atzīmēta ne tikai cilvēkiem, bet visa veida zīdītājiem.

Jo vairāk rūpes māte izrāda, gādājot par saviem bērniem, jo augstāks oksitocīna līmenis novērots viņas organismā”.

Pārsteidzoši, bet vajag vien māmiņai paskatīties uz savu mazuli, izdzirdēt viņa smieklus vai kliedzienus, vai vienkārši pieskarties viņam, kā oksitocīna līmenis automātiski pieaug.

Oksitocīna līmeņa palielināšanās zīdīšanas laikā izskaidro, kāpēc barojošās mammas ir jūtīgākas pret mazuļa kliedzieniem un raudām, nekā tās mātes, kuras nebaro savus mazuļus ar krūti.

Kā atzīmē Feldmane, īpašu interesi izraisa tas, kas procesi, kas notiek sievietes organismā līdz ar bērna piedzimšanu, daudzējādā ziņā sakrīt ar tiem, ko nākas novērot pirmajos iemīlēšanās mēnešos.

Vislielākās izmaiņas galvas smadzenēs notiek līdz ar sievietes pirmā bērna piedzimšanu. Neirologiem pagaidām nav izdevies noteikt, vai pēc bērna dzimšanas mātes smadzenes atgriežas iepriekšējā stāvoklī.

Vai jūs un jūsu tuvinieki ir saskārušies ar pēcdzemdību depresiju?

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment