Eiropa gatavojas visaukstākajai ziemai pēdējo 30 gadu laikā

Aukstums un sniegputeņi sagaidāmi jau novembrī!

Eiropa var ieraudzīt “zvēra no austrumiem” atgriešanos, jo zinātnieki brīdina, ka to sagaida vien no visaukstākajām ziemām pēdējo 30 gadu laikā, raksta Accuweather.

“Zvērs no Austrumiem” – tā ir frāze, ko izmanto, aprakstot aukstos un ziemīgos laikapstākļus un austrumu vētras no tuvākā kontinenta Lielbritānijā.

Analizējot esošo jūras temperatūru un Ziemeļatlantijas laikapstākļu sistēmas, zinātnieki var paredzēt, kas sagaida Eiropu pēc četriem mēnešiem – un būs ļoti auksti.

Aukstais arktiskais gaiss Lielbritānijā ieradīsies nākošā gada pirmajos mēnešos, jo Golfa straumes plūsma apies Britāniju, atstājot to bez temperatūras paaugstināšanos, ko tā parasti Britu salām sagādā no Atlantikas un Karību jūras.

Neskatoties uz to, ka laika prognozi ziemai izteikt ir pāragri, klimata prognozēšanas eksperti no Londonas Universitātes koledžas ir pamanījuši ekstremālas izmaiņas jau 4 mēnešus pirms ziemas iestāšanās.

Komanda, kuru vada profesors Marks Sonders: “Tas nozīmēs, ka gaisa temperatūra 2020. gada janvārī-februārī centrālajā Anglijā būs visaukstākā ziemas laikā kopš 2013. gada, bet 2020. gada janvāris-februāris būs septītā aukstākā ziema pēdējo 30 gadu laikā”.

Par prognozes indikatoru ilgu laiku bija straumes izpēte, bet jaunās metodes, ko izmanto Londonas Universitātes koledžas pētnieki, mēra saules gaismas izmaiņas un citus faktorus, kas ļāva izdarīt vēl tālākas prognozes. Saules aktivitātes izsekošana GWV parāda, ka mēs patlaban atrodamies ārkārtīgi zemas saules aktivitātes līmenī.

Prognoze 2019. gada rudenim.

Līdz ar rudens atnākšanu visā Eiropā palielinās spēcīgu vētru draudi. Šīs vētras var izraisīt elektrības traucējumus. Spēcīgās lietusgāzes no katras vētras arī paaugstina pēkšņu plūdu rašanās risku.

 “Jebkurai vētrai var būt plaša mēroga iedarbība un teritorijas postījumi”, – stāsta AccuWeather meteorologs Tailers Roiss. “Agrīno vētru problēma ir tāda, ka lipas joprojām ir kokos, kas palielina to postījumu risku”, – viņš piebilda.

Papildus vētru riskam, apgabali no Ziemeļfrancijas līdz Britu salām var sastapties ar vienu vai divām posttropu vētrām no Atlantijas okeāna. Vislielākais risks tiek prognozēts septembrī un oktobrī. “Posttropu vētru un vēju savienojums novedīs pie vēl mitrāka rudens, nekā ierasts” – stāsta vecākais AccuWeather meteorologs Alans Repperts.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment