Brīvu vietu nav Tapis īpašs podkāsts Rīta mikriņš satiksmē ar Sandu Deju

Arvien pieaugošais automašīnu skaits Rīgā ir aktualizējis sabiedriskā transporta nozīmi galvaspilsētā. Tādēļ Rīgā tapis jauns podkāsts “Rīta mikriņš satiksmē – brīvu vietu nav”,

lai motivētu sabiedrību pārdomāt savus pārvietošanās paradumus. Šarmantā Sanda Dejus kopā ar dažādiem ekspertiem, raidot no “mikriņa” sēdvietām, diskutēs un pārrunās ne tikai satiksmes, bet arī par Rīgas īpatnībām. Raidījuma īpašie viesi sarunās runās par rīdzinieku dzīvesstilu, iespēju daudzveidību un drošības jautājumiem.

Ne viens vien rīdzinieks ir atteicies no privātā transporta un pārsēdies “mikriņos”. Tie, kuri ikdienā pārvietojas ar mikroautobusu, priecājas, ka nav jāmeklē autostāvvietas. Turklāt “mikriņā” laiku var izmantot lietderīgi – strādājot, plānojot vai lasot. Vides aizstāvji atzinīgi vērtē šādu iniciatīvu, jo vairāk cilvēku pārvietojas vienā transportlīdzeklī, jo samazinās kaitīgo izmešu daudzums un arī mašīnu skaits sastrēgumos.

“Cilvēks pilsētā grib dvēseli, kultūru, interesantu un patīkamu vidi. Tieši cilvēki ir tie, kuri padara pilsētu tādu, kādā vēlas dzīvot. Braukšana sabiedriskajā transportā, nenoliedzami, ir progresīva cilvēka attieksme pret apkārtējo vidi un dabu,” atklāj viens no raidījumu viesiem, pilsētplānotājs, sociālantropolgs Viesturs Celmiņš.

Cik progresīva ir Rīga un kādi ir tās vaibsti šodien, runās podkāsta dalībnieki. Uz sarunām par rīdziniekiem un pilsētvidi, par to, kā iekļauties Rīgas plūsmā, būt stilīgam, saprastam un justies droši, sabiedrībā pazīstamus cilvēkus un savas nozares ekspertus aicinājusi radio personība Sanda Dejus. Bet raidījumu viesu teikto kuplinās arī sabiedrisko mikroautobusu pasažieru un šoferu komentāri.

Pirmajā raidījumā pilsētplānotājs un sociālantrapologs Viesturs Celmiņš runās par Rīgas plānojumu, infrastruktūru un “gudru” pilsētas plānošanu. Otrajā raidījumā Sanda Dejus kopā ar Pašvaldības policijas Prevencijas pārvaldes ekspertu Deinu Milleru noskaidros, vai Rīga ir droša, kuri ir nedrošie rajoni un kā sevi pasargāt Rīgas ielās. Trešā raidījuma viesis Kārlis Anitens kopā ar Sandu Dejus centīsies noskaidrot, kas vispār ir Rīga, kā to redz rīdzinieki un tūristi, kas ir Rīgas pilsētas bagātības un kas nepelnīti atstāts novārtā. Bet ceturtajā raidījumā stiliste Dita Grauda centīsies atbildēt, cik stilīga ir Rīga, kur dzīvo visstilīgākie rīdzinieki un vai pilsētas stilu un modi nosaka kultūra, pasaules tendences, vai individualitāte.

Raidījumus iespējams noklausīties: Delfi podkāstu sadaļā, Spotify, Apple Podcast.

Projekts top sadarbībā ar SIA “Rīgas Mikroautobusu Satiksme”, rigasmikroautobusi.lv.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment