5 augļi, kas ziemā palīdzēs palikt veselam!

 Ziemas mēneši ir laiks, kad mūsu platuma grādos svaigi augļi atrodami retāk, taču organismam vitamīni ir vajadzīgi vairāk kā jebkad.

Taču kādā veidā augļi var palīdzēt ziemas mēnešos saglabāt labu veselību? Kā arī, kuri ir tie augļi, kas jāsteidz meklēt krājumos vai veikala plauktos, lai noglabātu ziemai? Noskaidro to šajā rakstā! 

Citrusaugļi — labākais C vitamīna lādiņš organismam 

Nav nekāds noslēpums, ka citrusaugļi ir labākais C vitamīna avots. Tieši apelsīni, pamelo, greipfrūti vai citroni palīdzēs uzlādēt organismu ar C vitamīnu ziemas mēnešos. Taču citrusaugļi ir vērtīgi arī citu īpašību dēļ — tie ir bagāts šķiedrvielu avots, kas palīdzēs tikt galā ar dažādām slimībām un veicinās atlabšanu. 

Dzeltenā oga — ķirbis 

Dzeltenā oga jeb ķirbis ir īsts rudens simbols, taču neaizmirsti kaut ko atstāt arī garajiem ziemas mēnešiem! Ķirbis satur ārkārtīgi daudz minerālvielu un vitamīnu, piemēram, vitamīnus B1, B2, C, E, kā arī tādas minerālvielas kā kāliju, kalciju, magniju, fluoru un citas. 

 

Ķirbis darbojas kā izcils antioksidants, kas uzlabos imunitāti un pasargās organismu no stresa. Pašu ķirbi var gatavot kā zupās, tā sacepumos vai pat ievārījumos un marmelādēs, taču nedrīkst aizmirst arī vērtīgās ķirbju sēklas. Tajās ir cinks, E un C vitamīni, kas uzmundrina imunitāti. 

Latvijas augļu klasika — vērtīgie un daudzveidīgie āboli 

Ja rudenī ābolu ir tik daudz, ka no domas par kārtējo ābolu kūku jau šķebina, tad ziemā bieži vien attopamies ar tukšām rokām. Šoruden esi prātīgāks un necenties ‘’atbrīvoties’’ no pāri palikušajiem āboliem par katru cenu, bet gan sāc veidot krājumus ziemai! 

 

Aukstajos ziemas mēnešos 1 ābols Tev aizstās veselu aptieciņu. Šis auglis organismam sniedz dažādus vitamīnus, augļskābes, minerālvielas un mikroelementus, kas stiprinās imunitāti visas sezonas garumā. 

Saldētas vai žāvētas ogas — zemenes, kazenes, mellenes, dzērvenes un citas 

Nav noslēpums, ka piemērotākais veids, kā saglabāt vasaras un rudens saldās veltes — ogas — ziemai, ir tās sasaldēt vai izžāvēt. Tīras, sausas, nebojātas ogas vai augļu gabaliņi, kas speciālos trauciņos vai maisiņos ievietoti saldētavā, būs īsta vitamīnu bumba ziemai! Šādā veidā glabātas ogas vai augļi saglabā lielāko daļu vērtīgo vitamīnu, kuri citādā apstrādes gaitā var izzust. 

Perfektā sastāvdaļa ziemas sulai — granātābols 

Granātābols ir viens no vērtīgākajiem augļiem, kas veicina vielmaiņu un uzlabo imunitāti. Papildus tam, tas plaši pazīstams kā labs dzelzs un hemoglobīna avots. Protams, šī augļa sastāvā ietilpst arī tādi vitamīni kā A, C un E vitamīns. 

 

Ziemā ieteicams lietot tieši granātābolu sulu, kas palīdzēs arī attīrīt organismu. Taču arī svaigā veidā šis auglis ir ļoti vērtīgs! Granātābolu sezona ir no septembra līdz februārim. Tāpat neaizmirstiet par granātābolu sēkliņām — tās var pievienot, piemēram, salātiem kā veselīgu piedevu. 

Veselības un veiksmes augļi ziemai

Tieši gada tumšākie mēneši ir laiks, kad mūsu organisms uzkrāj spēkus un enerģiju, nevis vēlas to tērēt. Tādēļ vērts padomāt ne tikai par ēdienkarti, bet gan arī to, kā labāk atpūsties un palutināt sevi. Vai zināji, ka augļi var palīdzēt arī šajā jautājumā? Lūk, daži piemēri:

Augļi skaistumkopšanai 

Augļi ir ne tikai brīnišķīga sastāvdaļa ēdienu, uzkodu un dzērienu pagatavošanā, bet gan arī efektīvs palīgs rudens un ziemas skaistumkopšanas rituālos. Palutiniet sevi ar, piemēram, bagātīgu ķirbja masku, kas izmantojama visam ķermenim — no galvas līdz kājām. Tāpat jebkuram samīcītam auglim varat pievienot cukuru, lai izveidotu skrubi un izbaudītu relaksējošu SPA vakaru. 

Augļi veiksmei un izklaidei 

Cits veids, kā parūpēties par savu veselību ziemā, ir ļaut sev mazliet atslēgties no drūmās ārpasaules, dodot priekšroku izklaidei, piedzīvojumiem, veiksmei un rotaļīgumam! Lieliska iespēja ir izmantot dažādos kazino bonusus. Viens no populārākajiem ir bezmaksas griezieni spēļu automātos, kuru pazīstamākā tematikām ir tieši augļi. Sakritība? Nedomājam viss! 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment