Ēdieni, par kuru dzimteni uzskatāma ASV

Mums visiem ir izveidojušies zināmi priekšstati par katras valsts nacionālajiem ēdieniem. Piemēram, ēdot picu, mēs zinām, ka tā nāk no Itālijas, suši – no Japānas, pelmeņi – no Krievijas.

Bet ko ēd amerikāņi? Tu būsi pārsteigts atklāt amerikāņu ēdienu tradīcijas! Turpinājumā noskaidro, kādi ir ēdieni, par kuru dzimteni uzskatāma ASV!

Cepumi ar šokolādes gabaliņiem

Cepumi ar šokolādes gabaliņiem un glāze piena – tā ir klišeja, kas patiešām nāk no Amerikas. Šie cepumi, kuru recepti 1938. gadā izgudroja ‘’Toll House Inn’’ šefpavāre Rūta Greivza Veikfīlda, tagad ir tāda klasika, ka tos var atrast gandrīz jebkur pasaulē. Nav brīnums, ka ASV ir pat Nacionālā Cepumu ar Šokolādes Gabaliņiem Diena. Tāpat noteikti ir redzēts zilais cepumu monstriņš – arī tā ir daļa no amerikāņu cepumu tradīcijas uzturēšanas!

Mandeles

Neticami, bet četri dažādi riekstu veidi ir pasludināti par Kalifornijas štata nacionālo ēdienu. Mandeles acīmredzami izvirzās pirmajā vietā starp citiem riekstu veidiem, un tam ir arī pamatojums – tieši Amerikas Savienotās Valstis ir līderi izaudzētās mandeļu produkcijas daudzuma ziņā.

Starp citu, interesants fakts – mandeles un rieksti kā tādi ir viena no labākajām uzkodām, ja atrodies kazino vai spēlē kazino internetā. Ir zinātniski pierādīts, ka rieksti uzlabo smadzeņu darbību un stimulē prāta aktivitātes, kas lieti noder azartspēļu cienītājiem. Tādēļ, ja gadās iegriezties, piemēram, Klondaikā, kā savu vakara uzkodu pasūti tieši riekstus un mandeles – tā būs ne tikai laba, bet pat stratēģiska un viltīga ideja!

Korndogs (Corn dog)

Korndogs ir klasiskā hotdoga versija ar nelielām izmaiņām – parastās mīklas vietā, cīsiņš tiek apviļāts kukurūzas miltos un tad fritēts. Gatavais šedevrs tiek pasniegts uz kociņa. Šī neticami vienkāršā, taču ārkārtīgi garšīgā recepte nāk no Teksasas.

Korndoga receptes autors ir Nīls Flečers. 1942. gada Teksasas štata gadatirgū viņš iedomājās, ka viņa hotdogi tirgotos labāk, ja tie būtu panēti, cepti un uzlikti uz kociņa. Izrādās, viņam bija taisnība! Korndogu ātrēšana joprojām ir iecienīta amerikāņu izklaide, jo īpaši korndoga dzimtenē Dalasā.

‘’Bufalo’’ spārniņi

‘’Bufalo’’ spārniņi ir ideāls pikantuma un salduma līdzsvars. Tos gatavo šādi: vistas stilbiņus kārtīgi apcep, pārlej ar piparu mērci un kārtīgi samaisa. Spārniņus pasniedz kopā ar zilā siera mērci un seleriju. Šo gardo uzkodu radīja Teressa Bellissimo 1964. gadā ‘’Anchor’’ bārā, kas Ņujorkā darbojas joprojām.

Garneļu kokteilis

Izrādās, Lasvegasa ir slavena ne tikai ar kazino, bet gan arī nacionālo recepti! Tālajā 1959.gadā, Nevadas štatā, Lasvegasas pilsētā tika izgudrots garneļu kokteilis – unikāla jūras velšu un mērces uzkoda, kas tiek pasniegta glāzē.

Likumsakarīgi, ka šī uzkoda joprojām tiek piedāvāta daudzos kazino, tostarp, pašā Lasvegasā. Tādēļ ņem vērā – ja vēlies baudīt īstu Lasvegasas atmosfēru, neizejot no mājām, pagatavo šo vienkāršo uzkodu, izvēlies labāko kazino internetā (piemēram, online kazino Klondaika) un iekārtojies ērtāk savu mīļāko kazino spēļu baudīšanai – autentisks vakars un jauna garša azartspēlēm garantēti!

Kalifornijas suši rolli

Kā izrādās un vēsta nosaukums – ne visas suši receptes nāk no Japānas! Šī svaigā un veselīgā uzkoda ir šefpavāra Ičiro Mašitai izgudrojums 1960 gados, Kalifornijā. Kā tā radās? Viņam prātā iešāvās ģeniāla ideja – zivju nesezonas laikā trekno tunzivi aizstāt ar avokado. Te nu mēs esam – mūsdienās šis avo-krabju-gurķu suši rolls ir populārs visā pasaulē, tostarp, arī Latvijā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment