Kad jāizrok gladiolu sīpoli un kā tie jāglabā

Gladiolu sīpolu noņemšana ir vēl viena puķkopju rūpe rudenī. “Kad tad īsti jārok gladiolu sīpoli?” – viens no izplatītākajiem jautājumiem. Atbildēt uz to viennozīmīgi ir diezgan sarežģīti. Katrai klimatiskajai joslai ir atšķirīgs gladiolu sīpolu noņemšanas laiks.

Taču vispārēji noteikumi tomēr pastāv.

Kad jānoņem gladiolu sīpoli

Gladiolas var sākt noņemt no septembra otrajā pusē, līdz pat rudens pastāvīgām rudens salnām. Der atcerēties, ka līdz pilnīgai sīpola nobriešanai nepieciešamas 35 līdz 40 dienas pēc ziedēšanas. Taču ievērot šos termiņus ziemeļu rajonos, kur tās zied vēlāk, bet salnas uznāk ātrāk, praktiski nav iespējams. Taču tas nav tik kritiski. Pareizi glabājot un savlaicīgi izrokot, gladiolu sīpoli veiksmīgi pārziemo.

Noteikt , vai gladiolas sīpols ir nogatavojies, nav grūti. To vecie sīpoli ir izdzinuši saknes, bet jaunie “bērniņi” ir ar biezu tumšu apvalciņu un viegli atdalās no lielā sīpola.

Ja jūs ievērojat, ka ar jūsu gladiolām kaut kas nav tā, piemēram, vasaras otrā pusē uz lapām parādās melni vai brūni plankumi, tas liecina, ka augu ir skārusi sēnīte, bet šo šķirni jums gribās saglabāt, tad nevajag gaidīt noteikto laiku. Rociet ārā nekavējoties! Tā jūs paglābsiet sīpolu no slimības un dosiet tam iespēju izdzīvot.

Pēc gladiolu sīpolu izrakšanas, vajadzētu uzreiz nogriezt saknes un kātus līdz pašam sīpolam. Tāpat ļoti rūpīgi, nesabojājot jauno sīpolu, jānoņem vecais sīpols ( tam parasti izmanto naža otro pusi)

Ja gladiolu sīpoli pēc izrakšanas ir netīri, ar zemi, tad tos jānomazgā zem tekoša ūdens. ( arī tīriem nenāktu par ļaunu)

Profilakses nolūkos sīpolus var paturēt rozā ( 0.3%) zilo graudiņu šķīdumā. Pēc šī procedūras gladiolu sīpolus žāvē.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment