Ja jūs pīpējat marihuānu, tad lūk, kāpēc par to ir jāzina jūsu anesteziologam

Anestēzija neiedarbojas uz marihuānas pīpētājiem!

Marihuānas legalizācija pasaulē uzņem apgriezienus. Pagājušā gadā kaņepes kļuva legālas Kanādā un Dienvidāfrikā, vēl dažas valstis ir atļāvušas tās izmantot medicīnā.

Šogad, pēc prognozēm, liberalizācija var izplatīties arī Luksemburgā, Francijā, Itālijā un Libānā.

Pakāpenisks legalizācijas process (štatu līmenī), kā sagaidāms, notiks arī ASV: federālā līmenī kaņepes joprojām ir aizliegtas, bet valsts vara skatās uz pārkāpumiem caur pirkstiem – piemēram, atzīst, ka negrasās izsekot uzņēmumus, kas darbojas šajā tirgū.

Pasaulē kaņepes lieto aptuveni 4 % iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 64 gadie, bet dažos reģionos šis procents ir daudz lielāks (ASV tas tuvojas 15 % atzīmei).

Legālā marihuāna izstumj alkoholu, bet tās sastāvdaļas, kurām nav psihoaktīvu īpašību, nonāk masu patēriņa tirgū kā piedevas pie visdažādākajiem produktiem, sākot no kafijas līdz pat suņu barībai.

Globālā līmenī legālās marihuānas tirgus, balstoties uz prognozēm, pieaugs vidēji par 27 % gadā.

Legalizācijas atbalstītāji paziņo, ka kaņepes ir nekaitīgākas par alkoholu un tabaku (viņi daļēji atsaucas uz datiem par to, ka nāves gadījumu līmenis no ļaunprātīgas kaņepju izmantošanas ir daudz zemāks). Bet tas nenozīmē, ka kaņepes ir nekaitīgas. 

Pēdējo gadu laikā publicētie pētījumi sasaistīja marihuānas lietošana ar mācību rezultātu pasliktināšanos un psihisku traucējumu rašanos (tai skaitā šizofrēniju).

Nesen zinātnieki no Kolorādo nonāca pie secinājuma, ka uz marihuānas lietotājiem standarta anestēzijas devas neiedarbojas. 

Pēc pētījuma datiem, operējot personas, kuras lieto psihoaktīvās kaņepes, nākas palielināt standarta narkozes devu par divām vai pat vairāk reizēm, jo viņu organisms ir maz jūtīgs pret anestēziju.

Veicot 250 pacientu datu analīzi, speciālisti noskaidroja, ka normāla anestēzijas deva būtu mazāk efektīva gadījumā, ja slimnieki ir lietojuši marihuānu katru nedēļu vai katru dienu.

Tā, lai sasniegtu optimālu sedatīvo efektu tādās procedūrās kā kolonoskopija, šīs kategorijas pacientiem nepieciešams par 14 % lielāka fentanila un 20 % lielāka midazolama deva.

Kas attiecas uz propofola, tā devas jāpārsniedz trīs reizes.

Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā The Journal of the American Osteopathic Association.

Kāda ir jūsu attieksme par marihuānas legalizāciju?

avots: jaoa.org

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment