″Ēdiens var nogalināt”: imunologs pastāstīja patiesību par “garšīgu un veselīgu ēdienu”

12 lietas par ēdienu no “nekāda dietologa”.

Gaļina Granovska, ārste-imūnoloģe un daudzu interesantu publikāciju autore, sociālajā tīklā Facebook publicēja interesantu rakstu par veselīgu ēdienu, kas mums likās interesants un noderīgs.

“Nedaudz par veselīgu ēdienu ne no dietologa. Pa punktiem. Ar paskaidrojumiem:

1. Pastāv veselīgs ēdiens. Pastāv arī kaitīgs ēdiens. Visi spriedumi par to, ka ēdiens – tās ir tikai kalorijas un vajadzīgās olbaltumvielas-ogļhidrāti-mikroelementi pašos pamatos ir kļūdaini.

Ar ēdienu var nogalināt, ja tāds ir mērķis. Turklāt ātrāk, nekā varat to iedomāties. Piemēram, nepareizai ēšanai piemīt “palaišanas mehānisma” efekts zarnu vēzim.

2. Jo mazāk jūs ņematies ar ēdienu tā pagatavošanas laikā, jo vairāk tajā paliek pareizo un noderīgo elementu. Visa “smalkā virtuve” ir tikai masturbācijas variants, tikai šajā gadījumā gardēži sevi rausta nevis aiz ģenitālijām, bet gan mēles garšas kārpiņām.

Vai arī jūs domājāt, ka pārēšanās vienkārši tāpat lielākajā daļā reliģiju ir iekļauta vājību un grēku sarakstā? Nē, mīļie, pārēšanās ir vājība, kas robežojas ar patoloģiju. Un reizēm patoloģijā pārvēršas.

3. Produktus var cept, bet tas nav vēlams. Ja cept – tad nelielā eļļas daudzumā, pareizā traukā. Gaļu var cept – tā nekavējoties “apvelkas” ar olbaltumvielu plēvīti, saglabājot sevī visu vērtīgo un neatdodot to buljonam; vislabāk un pareizāk gaļu ir grilēt.

Tomēr to pašu gaļu var pareizi izvārīt vai cept krāsnī – un tā būs veselīgāka pārtika, nekā cepta gaļa. Ja jūs kāda iemesla pēc esat nolēmuši cept dārzeņus, tad tos arī labāk grilēt, tāpat kā zivi.

4. Nedrīkst ēst visus gaļas izstrādājumus kūpinātā, žāvētā, sālītā, zarnu vai polietilēna iepakojumā. No visām desām ēst drīkst tikai pašu pagatavotu mājas desu, un dažreiz – vārīto desu (bet šajā gadījumā ir grūti uzminēt produkta sastāvu).

Visu pārējo – visas jūsu desiņas-cīsiņus-sardelītes-šķiņķīšus-krūtiņas – ēst nedrīkst. Ja nepiebāzīs desu ar kaut ko prātam neaptveramu, tad radīs kūpinājuma efektu ar “šķidrajiem dūmiem” – kad ir laiks, painteresējieties par to sastāvu. Auksto desu taisiet paši – cepiet un vāriet.

Lai iegūtu pareizu vārītu gaļu, pietiek vien svaigas gaļas gabalu ielikt vārošā ūdenī – un tā uzreiz pārklāsies ar olbaltumvielu plēvīti, gluži kā cepšanas laikā. Kad jūs paši taisāt auksto gaļu, jūs skaidri zināt, ko jūs tai esat pielikuši, un cik droši tas ir.

5. Mums nekad nepietiek dārzeņu, lai nodrošinātu pareizu zarnu trakta darbību. Kartupeļi neskaitās. Mēs, Latvijā dzīvojošie, maz ēdam svaigus dārzeņus, mēs neesam pieraduši pie savienojuma “gaļa/zivs+salāti-kartupeļi”.

Mūsu ēdiens ir fiziski smaga darba darītāju – lauku iedzīvotāju ēdiens. Mēs tā esam pieraduši. Mēs jau sen dzīvojam pilšetās, bet joprojām nekādi nevaram izbeigt ēst smagu, ļoti sātīgu ēdienu lielos daudzumos.

6. Biezputras – tas ir labi. Makaroni no cieto kviešu šķirnes – tas ir labi. Kartupeļi – tas nozīmē pārēsties.

7. Sālījumi un marinādes – tas nav labi. Izņēmumi laikam ir skābēti kāposti un gurķi ar tomātiem. Viss pārējais – nav labi. Visi mūsu konservējumi ir sekas no mūžīgā izsalkuma, kādu pārdzīvojām vēl padomju laikos. Mūžīgo izsalkumu jau sen ir nomainījusi atklāta izēšanās, bet konservējumi blīvi iestrēguši mūsu virtuvē.

Vispār jau īpašu kaitējumu tie nenodara, bet visu ziemu ēst dārzeņus, kas vārīti etiķī, nav veselīgi. Ja ir iespēja iegādāties svaigus dārzeņus un augļus pat ziemas sezonā – labāk izvēlēties šo variantu.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment