Pirmā palīdzība apdegumu gadījumā: ko drīkst un ko nedrīkst darīt ar cilvēku

Ko nedrīkst darīt

☀ Nedrīkst ādu apstrādāt ar ledus gabaliņiem. Tas var izraisīt ādas atmiršanau, kas beigsies ar rētu veidošanos. Bojāto ādu nedrīkst mazgāt ar ziepēm, berzēt ar sūkli vai attīrīt ar skrubi. Tas pastiprinās iekaisuma reakciju.

☀ Uz bojāto vietu nedrīkst smērēt spirtu vai spirta šķīdumus. Spirts veicina papildus ādas apdedzināšanos;

☀ Ādu nevajag apstrādāt ar vazelīnu vai dažāda veida taukiem. Šie līdzekļi aizsērē poras un neļauj ādai elpot;

☀ Visa atveseļošanās perioda laikā nedrīkst sauļoties un atrasties tiešu saules staru ietekmē (tikai slēgtā apģērbā). Nedrīkst lietot alkoholiskos dzērienus, kafiju un stipru tēju. Šo dzērienu lietošana var veicināt atūdeņošanos.

Saules apdegumu gadījumā var uzsmērēt Psilo-balzāma gēlu. Šis preparāts iedarbojas ar difenhidramīnu (histamīna receptoru blokators). Iekļūstot ādas slānī, Psilo-balzāmam piemīt vietējās anestēzijas efekts, tas mazina ādas niezi un apsārtumu.

Apdegumi ar latvāņiem

Latvāņi ir ļoti izplatīti augi vidējos platuma grādos. Šo augu ziedi atgādina dilles, bet lapas – diždadzi vai dadzi. Sevišķi slavens ar savām indīgajām īpašībām ir Sosnovska latvānis, kas guvis nosaukumu zinātnieka vārdā, kurš to atklāja. Tas atšķiras ar saviem gigantiskajiem izmēriem, un ziedēšanas laikā  jūlijā-augustā var sasniegt pat 5 – 6 m augstumu. Latvānis izdala īpašu fototoksisku sulu, un sulas nonākšanas uz ādas gadījumā saules staru iedarbība palielinās par vairākām reizēm. Šo iedarbību var salīzināt ar lupu, kas koncentrē saules starus, kas noved pie ādas apdeguma vai sausu priekšmetu, piemēram, papīra aizdegšanos. Pat viens piliens latvāņa sulas var izraisīt ādas apdegumu, jo īpaši, ja cilvēks atrodas saulē.

Latvāņa apdeguma simptomi parādās kā apsārtums, nieze un ādas dedzinoša sajūta. Un, ja ādu laikus nenomazgā, turklāt turpina atrasties saulē, var iegūt spēcīgu apdegumu. Uz apsārtuma vietas vēlāk parādās pūslīši ar šķidrumu.

Ko drīkst darīt

✿ Pirmām kārtām nepieciešams nomazgāt latvāņa sulu ar ūdeni un ziepēm, un ādu apstrādāt ar dzeramo sodu;

✿ Uz bojāto ādas vietu uzlikt apsēju ar sinomicīna smēri, smēri ar dekspantenolu;

✿ Ja skarta liela ādas platība, parādās izteikta alerģiska reakcija, galvas sāpes, temperatūras paaugstināšanās, nepieciešams nekavējoties doties pie ārsta.

Pēc pirmās apstrādes, kad nav parādījušies pūslīši, uz skarto ādas vietu var uzsmērēt Psilo-balzāma gēlu, kas palīdzēs mazināt sāpošās sajūtas, niezi un apsārtumu.

Ko nedrīkst darīt

✿ Bojāto ādas daļu nedrīkst pakļaut saules staru ietekmei vēl pāris dienas;

✿ Bojāto ādas daļu nedrīkst smērēt un tajā kaut ko ieberzēt.

avots: golbis.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment