Pavasarī bieži trūkst vitamīnu. Uzzini, kas par to liecina un kā rīkoties!

C vitamīns
Ja vaigi un zods kļūst nokareni, sejā parādās sarkanas dzīsliņas, uzturā vairāk jālieto C vitamīnu saturoši produkti. Šis vitamīns nepieciešams, lai organisms izstrādātu kolagēnu, kas rūpējas par asinsvadu stiprību, saistaudiem palīdz uzturēt ādu tvirtu, neļauj tai savīst un kļūt ļenganai. Dāsni šo vitamīnu satur visi citrusaugļi: apelsīni, citroni, greipfrūti, arī upenes, kivi, spināti, ziedkāposti un kartupeļi.

A vitamīns
Īpaši nepieciešams sausai ādai. Tas palīdz atgūt elastību un maigumu, atbrīvoties atmirušajām ragveida šūnām. Ar šo vitamīnu bagāti ir visi oranžie un dzeltenie augļi (aprikozes, persiki) un dārzeņi (ķirbis, kabači, burkāni, paprika), kā arī tumši zaļās spinātu lapas, skābenes, galviņkāposti. Pietiekamā daudzumā A vitamīnu satur arī piens, biezpiens, olas, sviests.

B grupas vitamīni
Šie vitamīni atjauno ādas audus, paātrina brūcīšu sadzīšanu, ārstē dermatītus un palīdz ādai ātri uzsūkt mitrumu. Lai organisms šos vitamīnus saņemtu, pavasara ēdienkartē obligāti jāiekļauj putnu, liellopa gaļa, aknas, jūras zivis, piens, zaļumi, baklažāni, zirņi, pupiņas.

E vitamīns
Šo vitamīnu dēvē par jaunības vitamīnu, kam pa spēkam noslēpt patieso vecumu. Tas labi uzsūcas caur ādas virsējām kārtiņām, mitrina to un aizsargā no pavasara saules. Cilvēkiem, kas sirgst ar alerģiju un kuriem āda no dažiem produktiem vai koku un augu ziedēšanas laikā sāk niezēt un apsarkst, ieteicams ēdienkarti bagātināt ar E vitamīnu saturošiem produktiem: riekstiem, saulespuķu eļļu, sojas eļļu, kviešu dīgstiem, olām un pienu.

K vitamīns
Tas ir neaizstājams cīņā pret vasarraibumiem un pigmentācijas plankumiem, novērš uztūkumus un ādas iekaisumus. K vitamīnu, kas cīnās par tīru ādu, satur jogurti, arī trekno šķirņu zivis.

F vitamīns
Šis vitamīns rūpējas par to, lai āda būtu elastīga un tvirta. Pietiekami daudz šā vitamīna ir zemesriekstos, valriekstos, saulespuķu sēkliņās, arī augu eļļās.

D vitamīns
Palīdz ādai labāk saglabāt mitrumu. D vitamīnu satur jūras produkti, piens, olas.

Lai vitamīni neaizmuktu
* Izvēloties maltītei dārzeņus, no konservētajiem labāk atturēties. To vietā priekšroka dodama saldētajiem – vitamīnu tajos ir vairāk nekā svaigajos, kas aptuveni nedēļu uzglabāti ledusskapī.

* Salāti no svaigajiem produktiem jāgatavo īsi pirms maltītes. Sagriezti un pat neilgu laiku neizmantoti augļi un dārzeņi zaudē vitamīnus.

* Augļi jāēd svaigā veidā vai arī jāizspiež un jādzer to sula – aptuveni pusstundu pirms ēšanas, jo tukšā dūšā tie labāk uzsūcas.

* Produktus vēlamāk nevis cept eļļā, bet gatavot uz grila, cepeškrāsnī vai vārīt.

* Vislabāk produktos esošās vielas saglabā emaljētie vai no ugunsizturīga stikla ražoti trauki.

* Ja pienu uzglabā caurspīdīga stikla traukā, tas zaudē A, B un D vitamīnu.

Tikai pirmais trijnieks
Bez atbilstīgas diētas ādai pavasarī lieti noderēs arī kosmētiskie līdzekļi, kuros ir paaugstināts nepieciešamo vitamīnu procents. Izvēloties krēmu, toniku vai kādu citu līdzekli, uzmanība pievēršama anotācijai: kurā vietā uzrādīto sastāvdaļu sarakstā atrodas nepieciešamais vitamīns. Ja tas nav pirmajā trijniekā, bet desmitajā vai vēl zemākā vietā, liela labuma no šā līdzekļa nebūs.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment