Kā palīdzēt bērnam, ja skolā noticis konflikts?

Vecākam ir jātiek skaidrībā, vai kādā no versijām saskatāmas melošanas pazīmes, vai arī informācija ir viena un tā pati, tikai interpretācija dažāda. Protams, ka lielāks ziņu apjoms palīdzēs labāk tikt skaidrībā par problēmu un atrisināt konfliktu.

Vecākiem būtu jāatturas izteikt padomus līdz noskaidrota bērna pozīcija. Bez šaubām, bērnam būs noderīgi vecāku padomi, jo tiem ir lielāka dzīves pieredze, tomēr labāk padomus dot tad, kad bērns būs izstāstījis savus pārdzīvojumus, savu problēmas redzējumu. Ļoti bieži vecāki dod padomus, pat necenšoties līdzjust bērnam. Iespējams, ja vecāki izstāstītu kādu atgadījumu no skolas dzīves, par sarežģītām situācijām, kas pārdzīvotas bērnībā, viņi varētu satuvināties ar bērnu un arī morāli viņu uzmundrināt.

Ir nepieciešams pievērst uzmanību tam, kā bērnam veicas skolā, jo pat vismazākās problēmas, strīdi ar vienaudžiem var novest pie sarežģītākām problēmām un jaunām problēmām. Vecākiem ir uzmanīgi jāseko līdzi bērna uzvedībai. Ja bērns nevēlas iet uz skolu, simulē, lai tikai paliktu mājās, atgriežas no skolas ar sliktu garastāvokli, kavē stundas – tas ir iemesls iejaukties viņa skolas dzīvē, signāls par katastrofu.

Ir svarīgi jau pašā sākumā tikt skaidrībā par situāciju, neļaujot tai pārvērsties par kritisku situāciju. Pretējā gadījumā var aiziet tik tālu, ka bērns gūst psiholoģisku traumu.

Vecāki visādi cenšas savus bērnus ierobežot no strīdiem, saskarsmēm, nepatīkamām situācijām. Pusaudži, kuri bērnībā ir pārvarējuši grūtības, iegūst svarīgu pieredzi, kas viņiem noderēs nākotnē. Tāpēc labam vecākam ir pienākums iemācīt bērnam pareizi atrisināt skolas konfliktus.

avots: good-day.su

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment