Indes vairs nespēj skart tarakānus. Un viņi – reāls drauds visai cilvēcei. Tā tik vēl trūka!

Pat ja mēs nenomirsim no planētas sasilšanas, bada vai kara, mūs uzvarēs tarakāni. Šie parazīti ar katru dienu top arvien spēcīgāki.

Viņi jau sen tikuši skaidrībā ar indēm un viltīgi tās pārcieš, smejoties par mūsu bezspēcību. Ja tā turpināsies, tad drīz nevis mēs iznīcināsim tarakānus, bet viņi mūs.

Briesmīga aina? Bet tieši pie tādiem secinājumiem pamudinājusi visnotaļ nepatīkami jaunumi: tarakāniem attīstās rezistence pret spēcīgiem insekticīdiem.

Purdue Universitātes (ASV) zinātnieki izmēģināja dažādus insekticīdus uz sarkanajiem tarakāniem un konstatēja, ka kukaiņiem ir radusies rezistence pret dažāda veida insekticīdiem.

No kukaiņiem, kuriem ir superimmunitāte, rezistence tiek pārnesta uz pēcnācējiem, un laika gaitā visa populācija kļūst imūna pret indēm.

“Tā ir problēma, par kuru agrāk nenojautām,” – saka pētījuma vadītājs Maikls Šarfs. “Ja tarakāniem parādās rezistence uzreiz pret vairākiem insekticīdiem, tas padara cīņu pret tarakāniem ar ķīmiskiem līdzekļiem gandrīz neiespējamu.”

Pētījums bija publicēts žurnālā Scientific Reports un tajā tiek pausts, ka pastāv draudi gaidāmam globālam prusaku laikmetam.

Kur ir problēma?

Tāpēc fakts, ka kukaiņiem ir imunitāte, ir patiešām slikta. Dezinsektori parasti izmanto dažādu insekticīdu maisījumu, kas atšķiras pēc toksicitātes pakāpes, ķīmiskā sastāva un citiem faktoriem. Tādējādi, ja kukaiņiem ir imunitāte pret vienu insekticīdu, to ietekmēs cits.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment